piątek, 20 lutego 2015

Postne, pyszne i przy okazji proste danie...

Postanowiłam przełożyć wpis z domowymi deserami na jutro.
Dziś zainspirował mnie nasz postny obiad. 
Uwielbia go mój mąż, ponieważ jest zwolennikiem włoskiej kuchni, a ja go uwielbiam za szybkość i łatwość w przyrządzaniu :)


Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i bazylią

 

Składniki:

  • ok. 30 dag makaronu spaghetti
  • 50 dag pomidorków koktajlowych
  • ok. 5 szt. średnich ząbków czosnku
  • garść liści świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • szczypta cukru



Czosnek obieramy i siekamy. Bazylię myjemy i osuszamy, kroimy w paski. Na sporej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek i bazylię smażymy na małym ogniu. W tym czasie kroimy pomidorki w ćwiartki i dodajemy do reszty i smażymy na średnim ogniu uważając by czosnek się nie przypalił.  Pomidorki puszczą soki, ale można dodać jeszcze oliwy z oliwek wedle uznania. Ja daje dość sporo. Co jakiś czas mieszamy. Solimy do smaku i dodajemy szczyptę cukru.
Danie jest gotowe kiedy skórka odchodzi od pomidorków, a one same puszczą soki.
Podawać z ugotowanym wcześniej makaronem.

Smacznego :)







5 komentarzy: