Postanowiłam przełożyć wpis z domowymi deserami na jutro.
Dziś zainspirował mnie nasz postny obiad.
Uwielbia go mój mąż, ponieważ jest zwolennikiem włoskiej kuchni, a ja go uwielbiam za szybkość i łatwość w przyrządzaniu :)
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i bazylią
Składniki:
- ok. 30 dag makaronu spaghetti
- 50 dag pomidorków koktajlowych
- ok. 5 szt. średnich ząbków czosnku
- garść liści świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
- szczypta cukru
Czosnek obieramy i siekamy. Bazylię myjemy i osuszamy, kroimy w paski. Na sporej patelni
rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek i bazylię smażymy na małym ogniu. W tym czasie kroimy pomidorki w ćwiartki i dodajemy do reszty i smażymy na średnim ogniu uważając by czosnek się nie przypalił. Pomidorki puszczą soki, ale można dodać jeszcze oliwy z oliwek wedle uznania. Ja daje dość sporo. Co jakiś czas
mieszamy. Solimy do smaku i dodajemy szczyptę cukru.
Danie jest gotowe kiedy skórka odchodzi od pomidorków, a one same puszczą soki.
Podawać z ugotowanym wcześniej makaronem.
Smacznego :)
wygląda i smakuje super :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńWygląda smakowicie :-P
OdpowiedzUsuńSmakuje tak jak wygląda:)
UsuńWygląda smakowicie :-P
OdpowiedzUsuń