niedziela, 22 lutego 2015

Bardzo szybka babka na deser z ........ majonezem :) i domowy kisiel arbuzowy :)


Dziś w nocy śniły mi się ciasta. Cała masa ciast, czekoladowe, orzechowe i z kremem.
A jak smakowały.... mmmm pyszotka :) to prawda, że kobiety w ciąży mają bardzo realistyczne sny ;)
Nie planowałam robić dzisiaj żadnych słodkości oprócz kisielu i budyniu, ale o niczym innym nie myślałam jak właśnie o cieście.

Zbyt dużo składników do ciasta nie miałam więc Babeczka Majonezowa była idealnym pomysłem. 




Składniki:

  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czekolada, mleko, masło i mielone orzechy do polewy

Możemy zacząć od nagrzania piekarnika do 175 stopni, ponieważ samo wykonanie ciasta zajmuje góra 10 minut :)
Wszystkie składniki( oczywiście oprócz tych na polewę) wlewamy/wsypujemy do miski i miksujemy kilka minutek do gładkiej masy. Ja odlałam 1/3 ciasta do osobnej miseczki i zmiksowałam z kakaem oraz niewielką ilością cynamonu mielonego, aby powstała babka dwukolorowa.

Na natłuszczoną foremkę( nie koniecznie musi to być keksówka) wylewamy masę kakaową, a na to resztę jasnego ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 50 min. Ja zawsze stosuje zasadę suchego patyczka.
Z uwagi na to, że głównie śniły mi się ciasta czekoladowo- orzechowe to nie mogłam się obyć bez polewy do której dodałam pokruszone orzechy laskowe ;)
 Smacznego kochani :)
babka majonezowa szybkie ciasto pyszne
babka majonezowa szybkie ciasto pyszne

babka majonezowa szybkie ciasto pyszne

babka majonezowa szybkie ciasto pyszne

babka majonezowa szybkie ciasto pyszne

babka majonezowa szybkie ciasto pyszne
 A żeby nie było zbyt czekoladowo to domowy kisiel będzie idealny na urozmaicenie dzisiejszego menu :)
 Kisiel jest równie banalny jak nasza ekspresowa babka ;)
Domowy kisiel owocowy arbuz cytryna sok malinowy
U mnie kisiel dzisiaj z arbuza i soku malinowego.
Tyle ile arbuza( lub innego owocu) macie tyle wrzućcie do garnczka i zblendujcie do postaci soku. Arbuz ma dużo wody w sobie, ale do innych owoców będziecie musieli dodać wodę. Oprócz dużej ilości wody posiada też sporo pestek, które niestety trzeba usunąć. 
Do smaku dodajemy sok z cytryny oraz cukier, ja dodałam również soku z malin. Zagotowujemy wszystko.
Do połowy szklanki wlewamy wodę i wsypujemy mąkę ziemniaczaną( ilość zależy od ilości soku oraz pożądanej gęstości kisielu). Studzimy i wcinamy :)


Ważne:
 Kisiel z arbuza ma specyficzny smak, który się lubi, albo nienawidzi :)
Smak kisielu też jest zależny od smaku arbuza.
Kisiel możecie zrobić np. z jabłek, które zetrzecie na tarce lub zblendujecie. Oczywiście do jabłek trzeba dodać wodę. Opcjonalnie można dosłodzić, albo dodać cynamonu.
I tak jak przy arbuzie, gotujemy, zagęszczamy i studzimy.
Pamiętajcie pokropić jabłka starte lub zblendowane cytryną, by nie ściemniały.
Aby zrobić kisiel z soku zagęszczonego łączymy go po prostu z wodą. Będziecie musieli dodać więcej mąki do zagęszczenia kisielu niż przy blendowanych owocach.
 Każdy kisiel doprawiamy do smaku cukrem, cynamonem czy czymkolwiek chcemy.
 Możemy wsypywać do niego kawałki świeżych owoców czy np suszonych.
 Macie pełne pole do popisu.

Domowy kisiel owocowy arbuz cytryna sok malinowy



Domowy kisiel owocowy arbuz cytryna sok malinowy


 Oczywiście na wstępie przypominam o konkursie Facebook-owym:
Hosteska facebook 


więcej o zasadach i nagrodach w  poście konkursowym

3 komentarze:

  1. Mi często śni się ciasto orzechowe a w sumie pyszny, delikatnie mokry tort orzechowy mniam ! :) gratulacje dla przyszłej mamy :) teraz masz okazję na różne szaleństwa w kuchni, bo później z niektórych rzeczy trzeba zrezygnować w menu :(
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje ;) może w przyszłość i tort orzechowy się tutaj pojawi :) pomyślę :) również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. wygląda smakowicie, aż chce się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń